איך אדע אם הילד מוכן לכיתה א'? אבחון דידקטי לפני כיתה א' האם נדרש? (לרוב לא..) מה אפשר לעשות בבית?

כמורה להוראה מתקנת הורים רבים שואלים אותי האם נדרשת הכנה לכיתה א'?
בהתאם לתוכנית הלימודים של משרד החינוך, במהלך כיתה א' לומדים מחדש את מרבית הנושאים שנלמדו בגן על מנת ליצור מעין "יישור קו" בין התלמידים שהגיעו מגנים שונים, כך שבעקרון אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת כיתה א'.
עם זאת, על פי תכנית הלימודים לגילאי הגן בנושאי עברית וחשבון, ישנה ציפייה שבכיתה א' הילדים יגיעו עם ידע מסוים: בשפה- בסיס הידע נדרש לרכישת קריאה וכתיבה: הכרת האותיות, מודעות לצלילים.
בכיתה א' הדגש הוא בעיקר על תנועות (ניקוד) כאשר מרבית הילדים מזהים את האותיות.
בחשבון- הכרת המספרים, תרגילי חיבור וחיסור עד עשר וספירה עד 30.
במקרים בהם תוכנית הלימודים של משרד החינוך לא יושמה באופן מלא בגן או שהילד.ה לא קלט.ה מספיק את החומר, עלול להיווצר פער שדורש הכנה מסוימת כדי שהילד.ה יוכל להשתלב בחומר הנלמד יותר בקלות.
ככלל אין צורך להאיץ בילד.ה ללמוד מעבר לנדרש, אך חשוב שלא ייווצר פער כבר בתחילת הלימודים בבית הספר, פער בגיל צעיר עלול להוביל לתסכול ולתחושת כישלון שרק מתגברת עם השנים.
אין ספק ששנת הקורונה שינתה את כללי המשחק - לצערי, היום אני פוגשת ילדים עם פער לימודי גדול יותר. כך, השנה יש חשיבות גבוהה יותר לצמצם את הפער במידה וקיים.
כיצד אוכל לוודא שהילד.ה מוכנ.ה למעבר לכיתה א'?
בהכנה לקראת כיתה א- מבחינה שפתית, כדאי להגיע עם הילד למצב בו הוא מכיר את כל האותיות- בשמם, באופן חזותי ובצלילים שלהן לדוגמה: האות ג' מיוצגת על ידי הצלילים: גָ (ga) כמו המילה גָּמַל, גְ (g) כמו המילה גְּלִידָה, גִ (gi) כמו המילה גִּיטָרָה, גֶ (ge) כמו המילה גֶּשֶׁם, גוֹ (go) כמו המילה גּוֹזַל ו־גוּ (gu) כמו המילה גּוּפִיָּה).
כמו-כן, עליו לדעת את האותיות ע"פ סדר הא"ב שתהיה את היכולת לחשוב על המבנה הצלילי של המילה; המודעות לכך שניתן לפרק את המילים בשפה לצלילים ולחבר מהצלילים מילה שלמה. טיפ קטן, במהלך התרגול, רצוי להמחיש את חלוקת הצלילים בליווי מחיאת כף לכל צליל. לדוגמה: גָּ/מַ/ל (ga/ma/l).
חשוב מאוד לשלב משחק בלמידה, ראשית על מנת לרתום את הילד ללמידה עם מוטיבציה גבוהה, עניין והנאה. שנית, ממשחק לומדים המון, לעיתים יותר בהשוואה לדפי עבודה.
דוגמאות למשחקים בבית-
תרגול קריאה או מנייה אפשר לשלב בקלות בשגרת הבית: תוך כדי הקראת סיפורים, שיחה, אפייה במטבח, יצירה, בטיול בחוץ או בארוחת ערב, בחנויות הספרים יש מגוון חוברות קלילות לתרגול כתיבת האותיות מבחינה גרפו-מוטורית. למה עוד כדאי לשים לב'?
במקרה של בעיה שפתית -בעיה בהיגוי, אוצר מילים דל, קושי בהבעה בעל-פה - כבר בגילאי הגן, מומלץ להתייעץ עם קלינאית תקשורת.
.אם יש בעיה גרפו מוטורית - כתב גדול מאוד, לא קריא בעליל- כבר בגילאי הגן, מומלץ לפנות למרפאה בעיסוק.
כאשר ישנו גם קושי רגשי או שרוצים לבדוק גם מנת משכל, מומלץ לפנות לאבחון פסיכו-דידקטי.
בכל נושא מוכנות הקריאה והכתיבה לרוב לא מומלץ לערוך אבחון דידקטי לפני סוף רכישת הידע - כיתה ג'.
אך, כן חשוב לצמצם פער לימודי בתרגול בבית במידה וישנו. זה מוביל אותי לשתף אתכן במשחק הקלפים, הראשון שלנו
מדובר במשחק קלפים פשוט וחוויתי המכיל בתוכו את כל הידע הדרוש בהתאם לתוכנית הלימודים של משרד החינוך לרכישת יסודות השפה לגילאי היסודי (טרום חובה- סוף ב).
המשחק מותאם לרמות שונות של למידה ומכיל גם קלפים מיוחדים שטורפים את הכללים ותורמים ללמידה חוויתית.